Veel gestelde vragen

Algemeen

Kurk voelt aangenaam warm, is veerkrachtig, heeft een goede isolerende werking voor zowel temperatuur als geluidstrillingen en is eenvoudig te onderhouden.

Het gebruik van natuurlijke materialen brengt met zich mee dat die natuurlijke materialen andere karakteristieken hebben materialen gebaseerd op kunststof. Kurk is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht. Dit betekent dat het kan gaan uitzetten of krimpen. Dit noemen wij het werken van kurk.
Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat de kurk gaat uitzetten. Hoe droger de lucht hoe groter de kans dat de kurk gaat krimpen. Deze natuurlijke werking van kurk hoort bij een kurkproduct en is geen klacht die verholpen kan worden.

Een andere eigenschap van zijn kleurschakeringen en kleurveranderingen. Kurk is een natuurproduct en er kunnen hierdoor kleurnuances zijn. Deze eigenschappen horen bij kurk en kunnen niet als klacht of defect worden beschouwd. Gebruik daarom altijd verschillende verpakkingen door elkaar.

U dient er verder rekening mee te houden dat kurktegels niet maatvast zijn in afmeting en in dikte, deze eigenschappen horen bij kurk en kunnen niet als defect of klacht worden beschouwd.

Kurk kan niet op metaal of kunststof ondergronden worden verwerkt.

Om kurk te oogsten dient slechts de schors van de kurkeik verwijderd te worden. Alleen de schors wordt gebruikt voor het produceren van kurkproducten. De boom hoeft dus niet gekapt te worden. De boom is in staat zijn schors binnen negen jaar compleet te vernieuwen, waarna de volgende oogst plaatsvindt.
Ook tijdens het productieproces is er nauwelijks afval, alle resten worden verwerkt tot kurkgranulaat.

Door het verwijderen van de schors is de boom in staat meer CO-2 op te nemen waardoor kurkbossen dus tevens bijdragen aan een schoner milieu.

Ja,  omdat kurk waterafstotend is, trekt er geen vuil of vocht in.  Vlekken zijn eenvoudig te verwijderen door het product schoon te maken met vochtige doek en zachte zeep.

Ja, kurk is waterafstotend en hoeven dan ook niet vooraf behandeld te worden zoals dat bij leer wel het geval is. Een ring van kurk kun je bij het handen wassen dan ook gewoon aanhouden. Als goed voorbeeld dat kurk waterafstotend is, denk aan een wijnfles met kurkstop.

Kurkleer kan in handwarm water gewassen worden, u kunt daarvoor fijnwasmiddel gebruiken of een zachte zeep. Maar meestal is het al voldoende om met een vochtige doek het kurk schoon te wrijven.
Kurkproducten hoeven niet voor gebruik behandeld te worden zoals dat bij leer wel het geval is.

Na verloop van tijd zal kurk van kleur veranderen door UV straling. Vooral bij gekleurde producten zal de kleur na verloop van tijd lichter worden. Dit komt omdat kurk van nature geen vocht opneemt, waardoor de kleurlaag er als het ware bovenop ligt. Kurk is een natuurproduct wat leeft, en wat leeft, verandert ook.

U kunt uw klacht kenbaar maken via info@puurkurk.nl met vermelding van uw telefoonnummer. Wij nemen dan contact met u op.

Wandkurk

De wand dient glad, vlak en stofvrij te zijn. U lijmt zowel uw muur als de achterkant van uw kurk in, vervolgens wacht u totdat de lijm transparant van kleur is opgedroogd (ca. 60 minuten). De wandtegel netjes op maat snijden doet u met een scherp Stanleymes. Met behulp van een handwals drukt u de eventuele lucht onder de tegels weg en zorgt u er voor dat de kurktegels goed hechten. 

De wand dient glad, vlak en stofvrij te zijn. U lijmt zowel uw muur als de achterkant van uw kurk in, vervolgens wacht u totdat de lijm transparant van kleur is opgedroogd (ca. 60 minuten). Dan verdeelt u de hightech montagekit in kleine dotjes over de gehele kurktegel en plaatst dan de kurk tegen de wand. De wandpanelen kunt u op maat zagen met o.a. een tafelzaag.
Met behulp van een rubberen hamer slaat u de kurktegels aan zodat deze goed hechten aan de ondergrond.

U kunt kurk op rol of kurk tegels met een dikte van 4-5 mm op maat snijden met een scherp Stanleymes.
De PuurKurk wandpanelen kunt u het beste op maat zagen.

Nee, wandkurk dient bijna nooit extra beschermd te worden. Indien u wandkurk gaat plaatsen in een keuken of badkamer adviseren wij de wand wel af te lakken. Dit in verband met zeep-, kalk- en vetresten.

Vanaf 5 mm dikte is kurk geschikt als prikbord. Hiervoor adviseren wij kurk op rol. Wilt u liever een dikkere kurk waar u makkelijk in kunt prikken met een punaise dan adviseren wij de kurktegels Acoustic 10mm. Ook leveren wij zelfklevende prikborden in verschillende kleuren.

Kurkvloer

Ongelakte kurkvloeren dien je altijd te beschermen door lak aan te brengen op de vloer. Dit doe je door drie laklagen aan te brengen nadat de vloer geplaatst is. De laklagen zijn de slijtlaag van uw kurkvloer wat de bestendigheid dus ten goede komt.
Daarnaast gebruikt u voor het wekelijks onderhoud een milde reiniger en is ons advies de vloer enkele keren per jaar te voorzien van een polish-laag.

Na een aantal jaar zal de laklaag echter door gebruik afslijten. Opnieuw een laklaag aanbrengen is de oplossing. Eerst dien je de kurkvloer te ontvetten met een speciale “stripper”, daarna kun je de kurkvloer lichtjes opschuren. Vervolgens stofvrij maken en er dan één à twee nieuwe laklagen op aanbrengen met een roller. Niet alleen is uw kurkvloer dan weer beschermd voor de komende jaren, hij ziet er dan ook weer prachtig uit. Voor een volledige omschrijving en hoe u te werk kunt gaan vindt u bij de onderhoudsproducten in onze webshop.

Ons advies is om een direct verlijmde kurkvloer te laten leggen door een expert. Een kurktegel is 4 mm dik waardoor je eventuele oneffenheden direct ziet na het leggen. Bij het (laten) plaatsen van een kurkvloer wordt de vloer dan ook altijd geëgaliseerd. De kurktegels worden vervolgens direct op de ondergrond verlijmd en later voorzien van enkele laklagen.

Met de kennis die wij hebben adviseren wij een bestaande kurkvloer niet te voorzien van een kleur. De kans dat de verf niet hecht op de kurkvloer is er en geeft veelal niet het verwachte resultaat. Wij verkopen dan ook geen verf of kleurlakken.

Bezorging

De standaard verzendkosten binnen Nederland bedragen € 7,95 (bij één zending) Bij grotere afnames worden de verzendkosten of transportkosten automatisch berekend.

Indien producten uit voorraad leverbaar zijn worden deze veelal binnen 7-14 werkdagen verzonden. Is het product uitverkocht dan wordt u hiervan op de hoogte gebracht en krijgt u de verwachte levertijd door. Bij grote afname geldt geen standaard leveringstermijn en krijgt u ten allen tijde een verwachte levertijd door. Hierover nemen wij met u contact op.

Allereerst: dat zouden we ontzettend vervelend vinden! Wij nemen klachten heel serieus, omdat wij geloven in een goede dienstverlening. U kunt uw klacht kenbaar maken via info@puurkurk.nl of via ons contactformulier met vermelding van uw telefoonnummer. Wij nemen dan zo snel als mogelijk contact met u op.

© 2021 Puurkurk

Development: WebInWeb Design